About Tutti Blu Living Space

Ξενώνας

Η ανακατασκευή και μετατροπή της παραδοσιακής οικίας σε συγκρότημα τεσσάρων ανεξαρτήτων και αυτόνομων ξενώνων έγινε με ιδιαίτερη επιμέλεια και σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα στοιχεία της κατασκευής. Κάθε ξενώνας περιλαμβάνει σε ενιαίο χώρο αυτόνομη κουζίνα και τραπεζαρία, ανεξάρτητο μπάνιο και χώρους ύπνου καθώς, επίσης, θα παρέχει ελληνικό πρωινό, πιστοποιημένο από το ΞΕΕ, σύγχρονες υπηρεσίες δωρεάν σύνδεσης στο internet (ενσύρματο και wi-fi), τηλεόραση, μόνιμο ζεστό νερό και ενδοδαπέδια θέρμανση για χρήση όλο τον χρόνο, με εφαρμογή της φιλικότερης προς το περιβάλλον τεχνολογίας.

Η θέση του ξενώνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για μία σειρά δραστηριοτήτων και χώρων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος στο νησί. Συγκεκριμένα σε μία ακτίνα μικρότερη των 5 χιλιομέτρων γύρω από τον ξενώνα βρίσκονται το εμβληματικό Ξώμπουργο, το χωριό Βωλάξ με τους ιδιαίτερους μοναδικούς πέτρινους γεωλογικούς σχηματισμούς, το Μοναστήρι της Παναγίας, τα παραδοσιακά χωριά Αρνάδος, Δύο Χωριά, Τριαντάρος, Μυρσίνη, Στενή, Φαλατάδος, Ποταμιά, οι παραλίες Λιβάδα, Άγιος Δημήτρης, Σάντα Μαργαρίτα και Λυχναφτιά και τέλος το σπίτι του Αιόλου, Θεού του Ανέμου, ο ονομαστός Τσικνιάς με την κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Ιστορικό και Αρχιτεκτονική

Ο οικισμός της Μέσης στο νησί της Τήνου ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στην ενδοχώρα του νησιού (Άνω Μέρη), τοποθετημένος μεταξύ των μεγάλων χωριών της περιοχής Φαλατάδου και Στενής (εξ’ού και η ονομασία «Μέση»), κάτω από τον επιβλητικό λόφο Εξώμβουργο (Ξώμπουργκο), όπου κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας στην Τήνο (και τις Κυκλάδες) βρισκόταν το Ενετικό Κάστρο.

Η εν λόγω πέτρινη οικία αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο σπίτι του οικισμού, βρίσκεται τοποθετημένη στην κεντρική του πλατεία, και γύρω από αυτήν αναπτύχθηκαν με το χρόνο τα λιγοστά υπόλοιπα σπίτια του οικισμού. Έχουν βρεθεί έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια των ιδιοκτητών που βεβαιώνουν την θεμελίωση του σπιτιού το 1796 με ολοκλήρωση των διαδοχικών επεκτάσεων και κατασκευών στις αρχές του 19ου αιώνα.

Cultural Heritage and Traditional knowledge

Η ενσωμάτωση στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αναγκών χρήσης της οικοτεχνίας που ανθούσε για μια μεγάλη περίοδο στο νησί, συγκεκριμένα της παραγωγής μεταξιού και της καλλιέργειας μεταξοσκώληκα. Ειδικότερα το (σχετικά) μεγάλο ύψος της σάλας αποδίδεται στην ανάγκη ανάρτησης σειράς καλαμιών με φύλλα μουριάς, απαραίτητα για την εντός του σπιτιού καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα από τον οποίο παρήγετο το (εξαιρετικής ποιότητος) Τηνιακό μετάξι. (Αυτό εχρησιμοποιείτο για την βιοτεχνία οικιακής παραγωγής γαντιών και καλτσών.)

Η απουσία ουσιαστικής διάκρισης μεταξύ του αρχιτέκτονα / τεχνίτη κατασκευής και του ιδιοκτήτη / χρήστη της οικίας, ο οποίος ήταν ο ίδιος (σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει τη σύγχρονη εποχή, όπου ο αρχιτέκτονας και ο χρήστης είναι ρόλοι διακριτοί και σε πολλές περιπτώσεις συγκρουόμενοι).

Ένα ακόμη είδος οικοτεχνίας που αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο σπίτι και διατηρήθηκε μέχρι και τη δεκαετία του 1980 ήταν η δημιουργία κουρελούδων, παπλωμάτων, καλυμμάτων, μικρών χαλιών κλπ. από την συρραφή μικρότερων κομματιών παλαιοτέρων ή άχρηστων υφασμάτων, αυτό που διεθνώς σήμερα είναι γνωστό ως patchwork. Σε παλαιά σεντούκια του σπιτιού έχουν βρεθεί εξαιρετικά δείγματα αυτής της τεχνικής.

Το σπίτι αποτελούσε κατά τη διάρκεια των αιώνων κεντρικό σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής του χωριού και των κατοίκων του – μελών της ευρύτερης ίδιας οικογένειας.
Στη σάλα του λάμβαναν χώρα όλων των ειδών οι κοινωνικές συνάξεις και εκδηλώσεις: γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, σχολείο κλπ.
Περιήλθε στους σημερινούς ιδιοκτήτες κληρονομικά κατευθείαν από πάππου προς πάππου.