Cultural Heritage
and Traditional Knowledge

An alternative
to summer living!

Η θέση του ξενώνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για μία σειρά δραστηριοτήτων και χώρων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος στο νησί. Συγκεκριμένα σε μία ακτίνα μικρότερη των 5 χιλιομέτρων γύρω από τον ξενώνα βρίσκονται το εμβληματικό Ξώμπουργο, το χωριό Βωλάξ με τους ιδιαίτερους μοναδικούς πέτρινους γεωλογικούς σχηματισμούς, το Μοναστήρι της Παναγίας, τα παραδοσιακά χωριά Αρνάδος, Δύο Χωριά, Τριαντάρος, Μυρσίνη, Στενή, Φαλατάδος, Ποταμιά, οι παραλίες Λιβάδα, Άγιος Δημήτρης, Σάντα Μαργαρίτα και Λυχναφτιά και τέλος το σπίτι του Αιόλου, Θεού του Ανέμου, ο ονομαστός Τσικνιάς με την κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Η πεζοπορία στα παραδοσιακά μονοπάτια, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το καλό τοπικό φαγητό με χαρακτηριστικά δείγματα τηνιακής γαστρονομίας, τα πολυάριθμα μικρά γραφικά ξωκλήσια, το καθένα με το παραδοσιακό νησιώτικο πανηγύρι του στην γιορτή του Αγίου του, οι αγροτικές δραστηριότητες (παραδοσιακοί αμπελώνες και οινοποιεία, τυροκομεία, ιππασία, τρύγος, ρακιζιό, χοιροσφάγια, κλπ) συνθέτουν μία συνολική εμπειρία που ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει με την διαμονή του στον ξενώνα.

Τα χωριά της Τήνου 
Villages of Tinos

Τα χωριά της Τήνου παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ένας περίπατος στα σοκάκια τους θα σας αφήσει άφωνους. Είναι περισσότερα από 45 κι όλα διατηρούν τα αυθεντικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων. Το ρολόι του χρόνου φαίνεται να έχει σταματήσει σε περισσότερα από αυτά κι έτσι θα μπορέσετε να γνωρίσετε τις αληθινές Κυκλάδες, γεμάτες φως, μπλε, χρώματα και ήλιο. Εκεί θα συναντήσετε τους αληθινούς Τήνιους χωρικούς που θα σας υποδεχθούν με ένα πλούσιο χαμόγελο, θα σας ανοίξουν το απλό σπιτικό τους και την καρδιά τους.

The villages of Tinos are very interesting. Walking through them will leave you speechless!

They are more than 45, all beautiful with original traditional Cycladic elements. It seems that time has stopped, so you can meet the real Cyclades, filled with light, blue, colors and sun. The hospitality of the people is an experience you must have. They will welcome you with a hearty smile and will open their homes and hearts. Approach them, ask them, greet them. They will respond back!

Cultural Heritage
and Traditional
Knowledge

Μπορεί η πατρίδα του Χαλεπά, του Γύζη, του Λύτρα και τόσων άλλων φυσιογνωμιών της τέχνης να συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών στα…πόδια της Παναγίας, η ομορφιά όμως βρίσκεται στην ενδοχώρα. Βρισκόμενο καταμεσής του Αιγαίου, εκτεθειμένο απ΄ όλες τις μεριές στις… βουλές του Αιόλου, το νησί έπρεπε να κρατήσει τη συνοχή των κατοίκων του και να διευκολύνει κατά το δυνατό τη ζωή τους. Τα χωριουδάκια στα ορεινά -πάνω στο μάτι των ανέμων- αναπτύχθηκαν σφικτά περικλείοντας πλακόστρωτα δρομάκια, που θα έκοβαν τον αέρα και θα εξυπηρετούσαν τους ντόπιους στην καθημερινότητά τους.

Καρδιανή, Υστέρνια, Δύο Χωριά, Τριαντάρος, Σμαρδάκιτο, Στενή, Φαλατάδος, Κώμη, Καλλονή, Αγάπη, Ταραμπάδος, Βωλάξ… Χωριά της Τήνου, που αρκέστηκαν στον πολιτισμό, τον προερχόμενο από τη γονιδιακή κουλτούρα κι έκλεισαν έξω απ΄ την πόρτα τον άλλο, τον συνυφασμένο με τα τροχοφόρα και τη ρύπανση ήχου και περιβάλλοντος.

Πάνορμος, Άγιος Σώστης, Άγιος Φωκάς, Άγιος Ιωάννης Πόρτο, Κολυμπήρθα… Μαγιό και όρεξη να έχετε και η Τήνος θα σας αποζημιώσει με τις παραλίες της. Στις διαδρομές θα συναντήσετε τους υπέροχους περιστεριώνες, που δεσπόζουν στις πλαγιές των λόφων. Είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου.
Αν θέλετε κάτι πιο ήσυχο κι απομονωμένο, βάλτε πλώρη για Λιβάδα, Γιαννάκη, Υστέρνια και πολλούς άλλους όρμους, που θ΄ ανακαλύψετε πάνω στην εξερεύνηση. Το σημαντικό είναι ότι όπου και να πάτε, όλο και κάποιο ταβερνάκι θα είναι σε κοντινή απόσταση. Επισκεφθείτε λοιπόν, αυτό το άλλο τοπίο. Περιδιαβείτε στα καλντερίμια των χωριών του νησιού. Ακούστε τον αβίαστο χαιρετισμό των ζεστών ανθρώπων την ώρα που θα περνάτε έξω απ΄ την πόρτα τους, γιατί το πιθανότερο είναι πως θα τους δείτε καθισμένους στο κεφαλόσκαλο να πλέκουν καλάθια. Εκεί δεν χρειάζεται να είσαι γνωστός από παλιά. Εφόσον είσαι στον τόπο τους και τους δίνεις την ευκαιρία να σε περιποιηθούν, γίνεσαι αυτόματα φίλος.

Εξερευνήστε τις
πανέμορφες παραλίες

Στην Τήνο θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου!
Απομονωμένες με απόλυτη ησυχία, κοσμοπολίτικες με beach bars και water sports για πολλή διασκέδαση, εύκολα προσβάσιμες ή με λίγη περιπέτεια, με βότσαλο, χρυσή άμμο ή βράχια, απάνεμες ή με κύμα.
Είτε θέλετε να κολυμπήσετε σε βαθυγάλανα νερά, να εξερευνήσετε τον μυστηριώδη βυθό, να κάνετε δραστηριότητες και σπορ είτε απλά να ξαπλώσετε κάτω από τον ζεστό ήλιο, στην Τήνο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Ανακαλύψτε κάθε μία από αυτές.

Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, ενώ ανάλογα με τον καιρό, αφού το νησί φημίζεται για τους δυνατούς βόρειους ανέμους, μπορείτε να βρείτε παραλίες για να παίξετε και να διασκεδάσετε παρέα με τα κύματα.